Hör deltagaren Konrad om flytten av tältlägret Foto: SVT

Deltagare vägrar att flytta: ”Ska vänta till dess att måncykeln är slut”

Uppdaterad
Publicerad

Deltagarna från Rainbow Gathering vägrar lämna tältlägret i Kallak innan måncykeln är slut om knappt en vecka. Och de ser allt annat som ”fake news”.

Det råder nästan total förvirring kring tältlägret i Kallak utanför Jokkmokk. Enligt polisen har organisationen Rainbow Gathering gått med på en fredlig lösning att flytta till statlig mark i Baktevare. Men deltagarna tänker inte flytta just nu.

Fake news

– Jag hörde något för fyra dagar sedan att vi kanske skulle behöva flytta och så hörde jag någon timme senare att det var fake news eller något slags missförstånd. Såvitt jag förstått det så har vi fått lov att vara här, säger Konrad, en av deltagarna.

Tältlägret i Kallak

Tänker stanna ytterligare några dagar i Kallak

Det nya tältlägret ligger nästan två mil väster om Kallak och tre mil från Jokkmokk men deltagarna tänker stanna kvar åtminstone en vecka.

– Jag känner ju till att det ska ställas ihop och flyttas den 28 när måncykeln är slut och rainbow är över men jag har inte hört något om att vi ska flytta innan dess, sedan den där grejen för fyra dagar sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältlägret i Kallak

Mer i ämnet