Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du bland andra akutsköterskorna Maria Pudas och Caroline Ärlebrand om det prekära läget på Gällivare sjukhus. Foto: Hans Sternlund/SVT

Akutsjuksköterskorna i Gällivare tänker vägra frivilliga extrapass i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att krävas tre-fyra extrapass per sjuksköterska och vecka för att klara personalsituationen vid akutmottagningen i Gällivare i sommar.

Nu överväger sjuksköterskorna att vägra ta frivilliga avtalspass.

Region Norrbotten hoppas att sjuksköterskorna ska flytta semestrar, senarelägga föräldraledigheter och framför allt ta så kallade extra avtalspass. Det kommer att krävas många sådana för att täcka alla luckor i schemat som finns i dag.

– Det är ingen som har skrivit upp sig på listorna. Det intresserar inte någon. Ersättningen måste höjas rejält för att vi ska kunna tänka oss att ställa upp, säger Carolina Holmbom.

Törs inte sälja semestern

Liv Pettersson fyller i.

– Det enda vi kan göra nu är att säga att vi inte tar några sommaravtalspass. Annars blir det samma sak nästa sommar, de vet att det kommer att lösa sig, säger hon.

Det är heller ingen som har nappat på erbjudandet att flytta semestern utanför semesterperioden.

– Jag vet inte om man törs sälja sin sommarsemester. Jag vet inte om man pallar att jobba mer än det man redan gör, säger Maria Pudas.

”Patienterna som lider mest”

SVT Norrbotten har träffat ett tiotal av sjuksköterskorna vid akutmottagningen som alla är bekymrade för sin egen del och för patienternas del.

– Det är ju patienterna som kommer att få lida mest. Det är de som kommer att få sitta i väntrummet i flera timmar. De kommer inte få hjälp, de kommer att ha ont, de kommer att må dåligt, säger Iza Barkman.

Ni träffar sjuksköterskorna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.