Aggressiv åldring gick till knivattack på äldreboende i Luleå

Publicerad

En hotfull situation på ett äldreboende i Luleå ledde till fysiskt våld och en anställd behövde uppsöka sjukvård. Händelsen är nu anmäld som en arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket.

Händelsen i slutet på maj inträffade när personal fick ett dörrlarm från en avdelning på boendet. En anställd gick då in på avdelningen och såg en brukare som var väldigt upprörd på en annan brukare.

När den anställda gick emellan de båda brukarna upptäckte hen att brukaren som var upprörd höll i en kniv. Den anställda slog bort den hand som brukaren höll kniven med och kniven orsakade en ytlig rispa på personalens hals.

Ramlade och slog i huvudet

I samband med detta tappade brukaren kniven på golvet. Den anställda i sin tur tappade balansen och ramlade mot brukaren som hen försökte skydda. I fallet slog den anställda i sitt huvud mot brukarens huvud. Hen sparkade sedan undan kniven på golvet och förflyttade sig själv och den utsatte brukaren till dennes lägenhet.

En kollega kom sedan till  hjälp på avdelningen och avledde den upprörde brukaren. Enhetschefen för äldreboendet skjutsade den skadade anställda till sjukhuset där det konstaterades att han hade symptom på hjärnskakning efter krocken huvud mot huvud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.