Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alex Toader från Rumänien var för tio år sedan ett vanligt inslag på Luleås gator. Nu är han tillbaka – hör honom i klippet. Foto: Adam Berlin/SVT

Alex tillbaka i Luleå – försöker dra in pengar med sitt dragspel

Uppdaterad
Publicerad

Rumänen Alex Toader är tillbaka i Luleå efter tio år. I väntan på arbete spelar han dragspel för småslantar.

– Jag vill inte få pengar bara för att sitta här, jag vill göra något, säger han.

För tio år sedan satt Alex Toader från Rumänien utanför Coop i Luleå och spelade dragspel för pengar. Han var då en av de första som kom till Norrbotten för att tigga ihop pengar. Men han valde att spela sitt dragspel för att ge något tillbaka.

Nu är han tillbaka på samma plats igen.

Tiggande EU-migranter

Löftet till dottern

Förhoppningen är att hitta ett jobb i Luleå som gör att han kan ta med sig sin familj från Rumänien. Ett av skälen är att barnen ska få tillgång till utbildning.

– Jag lovade min dotter att om jag hittar ett jobb här så ska jag ta hit dem. Livet är annorlunda här. Har du ett jobb så får barnen gå i skolan och allt är bra. Har du ingenting i Rumänien får barnen inte gå i skola, du måste betala för allt.

Spelar för att kunna äta

I väntan på ett jobb så har Alex plockat fram dragspelet igen, men under onsdagen har inga kontanter landat i den lilla lådan framför hans fötter.

– Jag spelar dragspel för att få något att äta eller dricka, jag vill inte få pengar bara för att sitta här, jag vill göra något för det, säger Alex.

I klippet berättar Alex om sina framtidsplaner och vad han gör i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet