Följ med SVT Norrbotten ut till Haparanda skärgårds nationalpark. ”Sorgligt när de dör på det här sättet” säger jägaren Göran Rönnbäck om älgarna. Foto: Filip Hannu/SVT

Haparanda skärgård blev nationalpark – nu dör älgar av svält

Uppdaterad
Publicerad

Efter att nationalparken i Haparanda skärgård kom till och jakten stoppades ökade älgstammen kraftigt. Nu kommer larm om att älgar dör av svält på öarna eftersom maten börjar ta slut.

I över 25 år har delar av Haparanda skärgård klassats som nationalpark. De första 20 åren sågs en kraftig ökning av älgar.

Nationalparken Haparanda skärgård innefattar Sandskär, Seskar-Furö och flera mindre öar i närheten. På tallarna på syns det hur älgarna letar efter föda, förklarar Göran Rönnbäck, ordförande för jaktvårdskretsen i Haparanda.

– Det är en meter snö och jag är 180 centimeter lång, säger Rönnbäck, som trots sin längd har en meter upp till växtligheten som älgarna är beroende av.

”Man har inte förvaltat älgstammen”

Sedan området blev nationalpark har jakt varit förbjudet och älgstammen ökat, men den senaste tiden har man stött på många älgar som svultit till döds på öarna. Nu uppskattar länsstyrelsen i Norrbotten att det finns ett 20-tal älgar och säger att det kan bli fråga om skyddsjakt.

– Beslutet om nationalpark är positivt för det är en natur som ska bevaras. Problemet är ju bara att man inte förvaltat älgstammen och de har betat sönder de stora öarna, säger Göran Rönnbäck.

En av älgarna som nyligen svultit ihjäl på grund av matbrist. Foto: Filip Hannu/SVT

SVT följde med Göran Rönnbäck ut i Haparanda skärgård – se hur växtligheten ser ut och vad vi möttes av i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.