Älgarna har haft ett tufft 2018. I vintras svalt en del av dem på grund av de stora snömängderna. Nu är maten näringsfattig på grund av värmeböljan.
– När växterna blommar såhär snabbt förbrukas energin och växterna förvedas, alltså näringen försvinner och det blir bara fiber kvar, grovt förenklat. Man kan jämföra det med att istället för att dricka en näringsrik grönsakssoppa så går man över till att äta müsli dygnet runt, säger Göran Ericson, professor på institutionen för vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Magrar istället för att tjocka till sig
Men det är inte bara maten som ställer till det. Utan älgarna lider även av värmen i sig. En älg tycker nämligen att det är för varmt när temperaturen stiger över 15 grader. Därför ödslar de nu mycket energi på att reglera kroppstemperaturen. Energiförlusten, i samband med dålig kost, gör djuren svaga när det är nu de ska lägga på sig fett till hösten och vintern.
– Det som händer för älgkorna är att de måste ge mjölk till kalvarna samtidigt som de måste lägga på sig mycket energi för att vara i bra form till hösten när de ska para sig igen. Men under sådana här varma somrar har de svårt att ge energi till kalvarna och svårt att lagra egen energi. Vilket betyder att kalvarna kan få svårt att överleva sommaren och att älgkorna inte parar sig höst. Då blir det inga kalvar nästa år heller, säger Göran Ericson, professor på institutionen för vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.