”Alla elever ska klara skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Luleå vill fortsätta jobba med Luleå kommuns elevhälsoarbetet – men ser även brister.

SVT Nyheter Norrbotten berättar i dag om sexåriga Lina Eriksson som tidigt fick diagnoserna ADHD och autism. I dag går inte Lina Eriksson till skolan då det inte finns en plan framtagen för att hennes skolgång ska fungera. Carina Lundh Sammeli tycker inte att Linas situation är acceptabel.

– Nej, alla elever ska få klara skolan, säger Carina Lundh Sammeli.

Autism och ADHD i skolan

Vad behöver göras för att det inte ska bli så här?

– Vi behöver fortsätta. Vi tog fram en strategi för några år sedan hur elevhälsoarbetet ska se ut, alltså vad ska göras på varje klassrum och skola, vad som ska göra så att alla elever får den skolgång de behöver. Det arbetet har påbörjats men det måste fortfarande förankras hos pedagoger och rektorer, säger Carina Lundh Sammeli (S).

När ska det arbetet då vara klart så att det här fungerar?

– Helst vill man att allt ska vara klart imorgon, men det är den inte, säger Carina Lundh Sammeli.

– Vi behöver förbättra oss när det gäller överlämningen mellan olika stadier mellan olika rektorer. Så att när någon slutar så följer inte arbetet man gjort med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Autism och ADHD i skolan

Mer i ämnet