Allemansrätt under lupp när terrängkörningslagen granskas

Uppdaterad
Publicerad

Lagstiftningen kring terrängkörning ska ses över och anpassas till dagens förhållanden och det kan även beröra allemansrätten.

I  ett år har terrängkörningslagen utretts. Målet som regeringen satt upp är att göra terrängkörningen i Sverige hållbar. Utredaren utreder även allemansrätten, i förhållande till terrängkörningen.

Utredaren Anders Lillienau och huvudsekreteraren Cecilia Hartman är i dagarna på plats i Kiruna för att höra hur folk vill ha terrängkörningen i framtiden. De har tidigare varit på flera platser i Jämtland.

Olika intressen

– Jag är främst här i Kiruna för att få en bild av hur frågorna ser ut här i kommunen, vi har förstått att det finns en del konflikter på det här området, och jag är mest här för att få kunskap om hur de här intressena ser ut, säger Anders Lillienau, till Sameradion& SVT Sápmi.

I utredningen inkluderas även allemansrätten, när det gäller motorfordon i terräng.

I klippet ovan kan du höra  Anders Lillienau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.