• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjöräddarna i Luleå kommun blir allt fler och i klippet förklarar Andreas Jakobsson vad som förväntas av den som vill bli sjöräddare. Foto: Erica Larsson/SVT

Snabbare hjälp till nödställda i Luleå – rekordmånga sjöräddare

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för sjöräddning har ökat kraftigt i Luleå. I dag undsätts de som hamnat i sjönöd inom 45 minuter.

– För Luleåborna innebär det enormt mycket, säger Andreas Jakobsson som är en av sjöräddarna.

Sedan Sjöräddningssällskapet i Luleå fick en egen station den 12 juni i år har intresset för att bli sjöräddare ökat. En av anledningarna som underlättade beslutet att bli en egen station var donationer och att behovet var stort att ha en till station i Norrbotten.

Rekordmånga frivilliga

I nuläget delar ett tjugotal frivilliga sjöräddare på uppdragen, och det är rekordmånga denna varma sommar. Trots det behöver man bli fler.

– På sikt måste vi vara ungefär 30 sjöräddare, säger Andreas Jakobsson.

I videon hör du varför sjöräddningen blivit så mycket effektivare och vad som förväntas av dig som vill bli sjöräddare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.