Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Sjöräddningen övar i Luleå skärgård. Foto: SVT

Ökat intresse för sjöräddning: ”Kan vara ute och hjälpa till mycket mer”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan fick Sjöräddningssällskapet i Norrbotten en avdelning i Luleå som komplement till den man redan hade i Piteå. Det har gett både fler medlemmar och ökad verksamhet.

Numera har Sjöräddningssällskapet också två båtar där en i vanliga fall ligger i Piteå och en i Luleå. Det har gjort att man fått mycket större fart på verksamheten.

– Att vi nu är två avdelningar och dessutom fått en båt till har betytt oerhört mycket, säger Kalle Håkansson som ingår i Luleå-avdelningen.

– Medlemsantalet har ökat och vi kan vara ute och hjälpa till mycket mer.

Kämpigt vid höga vågor

Tillsammans är man ett 50-tal aktiva men bara fyra är kvinnor. Ingela Fahlgren från Piteå gör sin sjätte säsong och erkänner att det är tufft ibland.

– När det går höga vågor samtidigt som man ska bogsera någon kan det vara kämpigt men det är ju samtidigt spännande, säger hon.

Ingen ekonomisk ersättning

När larmet går ger man sig ut inom 15 minuter och alla ställer upp helt ideellt.

Ingen får någon form av ersättning. På frågan om man inte borde ha det åtminstone om man måste sticka från jobbet svarar Kalle Håkansson nej.

– Jag tycker inte det. Att vi gör allting gratis innebär också en frihet där vi kan bestämma själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer