Fjällsemester blir allt populärare. Paret på bilden pausar under fjällvandring i Björkliden med utsikt över Lapporten. (Arkivbild). Foto: Henrik Holmberg / TT

Allt fler vill turista i de svenska fjällen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer populärt att spendera semestern i fjällen. I år har antalet bokningar ökat med tio procent på STF:s fjällanläggningar jämfört med samma tid förra året.

– Vi kallar det Svemestertrenden. Framförallt märker vi det i folks sociala kanaler där de med stolthet berättar att de ska stanna i Sverige och #svemester har fått en snabb spridning där folk tipsar om sina favoriter, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen (STF).

Höga berg och djupa dalar lockar mer än någonsin. De senaste åren har allt fler hittat ut till den svenska fjällvärlden. Under förra årets sommarsäsong hade STF 130 000 gästnätter på sina fjällstationer och fjällstugor.

Turister valde tält framför stuga

2017 hade STF ännu fler gästnätter – över 157 000. Anledningen till att 2018 fick en dipp i statistiken beror på den varma sommaren och att många valde tält framför stuga.

– Det ser ut som att gästnätterna minskar men det är bara gästerna som stannar färre dagar, det vill säga korttidssemestern ökar, men vi har samma antal gäster. De bor bara kortare tid, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen (STF).

Trångt på Kebnekaise i sommar

Den 14 juni drog sommarsäsongen igång igen på Kebnekaise fjällstation och man räknar med att mellan 8 000 och 10 000 personer kommer att försöka bestiga Sveriges högsta topp i år. Högsäsongen i fjällvärlden är de sista veckorna i juli och början på augusti.

– Men redan efter midsommar börjar det bli ordentligt uppbokat, säger Marit Sarri, chef på Kebnekaise fjällstation.

Totalt antal gästnätter på alla STF:s fjällstationer och fjällstugor (sommarsäsong)

2018: 131 396 stycken

2017: 157 118 stycken

2016: 159 456 stycken

2015: 146 382 stycken

2014: 139 809 stycken

Källa: Svenska turistföreningen (STF). Dippen mellan 2017 och 2018 beror på den extremt varma sommaren, vilket ledde till att fler övernattade i tält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.