Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fjälluff ska locka fler unga att vandra

Uppdaterad
Publicerad

För andra året erbjuder Svenska Turistföreningen ett särskilt vandringspaket för unga mellan 18 och 25 år. I paketet ingår en eftermiddags introduktion om vad en fjällvandring innebär och därefter en vandring med sex övernattningar mellan Abisko och Kebnekaise.

Många av deltagarna har aldrig varit norr om Dalarna tidigare. Så är det för Tobias Pettersson från Linköping: 

– Det känns tryggt att få höra om guidernas erfarenheter och kunna ställa frågor innan man ger sig ut själv, säger han.

Lisa Leierdahl har förberett sig hemma i Uppsala och hade bra koll redan innan introduktionen, men nånting fick hon ändå med sig: 

–Typ att man måste ha öronproppar för att folk snarkar i stugorna, konstaterar hon.

Kompisen Nora Friberg hör till dem som aldrig har varit norr om Dalarna. Hon ser mycket fram emot vandringen och förväntar sig många fina intryck och vackra vyer.

– Och här har jag fått med mycket tips, säger hon.

Fjällsäkerhet

Sofia Zackrisson är en av fjällguiderna som har tagit emot deltagare under sommaren. Hennes erfarenhet är att många inte har klart för sig vad en fjällvandring innebär. 

– De behöver lära sig fjällsäkerhet, hur man ska tänka om något händer. Vi går också igenom hur man packar, vilken mat som är bra att ha med, hur leden ser ut och även karta och kompass. 

Annan kunskap som förmedlas på introduktionen är hur fjällstugorna fungerar och hur de är utrustade. 

Enligt Svenska Turistföreningen ökar intresset för att fjällvandra bland unga, och så gott som alla introduktionstillfällen har varit fullbokade med tolv deltagare i varje grupp. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer