Sherpas bygger vidare på stentrappan som gör vandringen säkrare för turisterna i Kebnekaise. Arbetet påbörjades 2016.

Sherpas gör Kebnekaise säkrare – anländer snart

Publicerad

I sommar fortsätter nepalesiska sherpas bygget av stentrapporna längs vandringsleden upp på Sveriges högsta fjäll Kebnekaise. Arbetet påbörjades 2016 och ska slutföras i år.

Arbetet inleds nästa vecka och pågår resten av barmarksperioden.

— Målet med stensättningen är att minska olyckorna i området, och att tillgängliggöra västra leden till Kebnekaises sydtopp för fler, säger Kjell Sundvall, enhetschef vid länsstyrelsen.

Det är 75 meter kvar

Den påbörjade stentrappan i det branta, blockiga partiet ovanför Kitteldalen ska färdigställas först. Trappan började byggas 2016 och det återstår cirka 75 meter innan den är klar. Sedan fortsätter arbetet med att stensätta en svårforcerad del av leden längre ner i Kitteldalen, närmare Kebnekaise Fjällstation. Avslutningsvis ska ledsträckan från Tarfalabron mot Nikkaluokta förbättras, den är hårt utsatt för slitage.

– När hela projektet är färdig kommer det att ha kostat ungefär två miljoner sedan starten 2016, säger Kjell Sundvall.

Förebygger olyckor

Arbetet är en del av länsstyrelsens långsiktiga arbete att öka säkerheten längs det statliga ledsystemet i fjällen.

– Antalet olyckor på den västra leden till Kebnekaises sydtopp har redan minskat sedan den första etappen blev klar, säger Kjell Sundvall.

Ett annat exempel för att öka säkerheten i fjällen är vandringsappen Norrbottens Naturkarta. Den invigdes i juni och ska tillgängliggöra och öka fjällsäkerheten längs västra leden och Kungsleden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer