Ambulanspersonal tvingas hantera farliga patienter

Publicerad

Ambulanspersonalen i Övertorneå tvingas ta hand om patienter med akuta behov av psykiatrisk vård i flera timmar, då polistransporterna dröjer.

I vår andra del i serien om glesbygdsambulansen avslöjar vi hur livräddarna pressas mot sin vilja att hantera farliga patienter i väntan på polis. Detta medför stora risker för både personal och patienter.

– Handräckningen tar alldeles för lång tid eftersom detta kan handla om patienter som riskerar att ta sitt liv eller patienter som kan vara mycket aggressiva och farliga. Då finns inga marginaler. De bör få vård på Sunderby sjukhus psykiatriavdelning med detsamma, säger Anders Berntsson, chefsöverläkare inom psykiatrin vid Sunderby sjukhus.

Polisbrist påverkar ambulanssjukvården i östra Norrbotten

Upplevt obehagliga situationer

Men så ser inte verkligheten ut. I väntan på uttryckning jobbar ambulanspersonalen dygnsjour på hälsocentralen i Övertorneå. Det är här problemen ofta uppstår då polisen dröjer.

– Jag har varit med om flera obehagliga situationer. En gång försökte en patient hoppa från balkongen på hälsocentralen och en annan patient var väldigt hotfull mot oss och andra patienter som fanns på hälsocentralen, säger ambulanssköterskan Maria Rännare i Övertorneå.

Tar över fem timmar

Eftersom ambulanspersonalen inte får transportera dessa patienter till psykiatrin på Sundery sjukhus, så krävs polishandräckning. Enligt ansvarig chef vid ambulansen i Övertorneå begärs runt 20 handräckningar av olika slag varje år. I mer än hälften av fallen tar det över fem timmar innan en polistransport dyker upp. Men det händer också att det tar uppemot ett och ett halvt dygn innan en polis kommer till hälsocentralen i Övertorneå.

Står handfallna

– Vi har ju varken befogenhet att låsa in eller hålla fast någon patient. Så det är ohållbart att vi ska tvingas att handskas med den här typen av patienter då polisen inte kommer och hämtar dem, säger ambulanssköterskan Maria Rännare.

SVT Nyheter Norrbotten granskar

Se mer om detta på vår webb under dagen och i våra sändningar. Under onsdagen fortsätter vår serie om glesbygdsambulansen. Då tittar vi närmare på hur polisbristen pressar livräddarna att göra polisens jobb. En längre intervju med före detta länspolismästare Håkan Karlsson kommer att finnas på vår webb på torsdag och i våra sändningar. Har du råkat illa ut i väntan på ambulans och polis? Kontakta vår reporter: erica.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbrist påverkar ambulanssjukvården i östra Norrbotten

Mer i ämnet