En kalv fick ett av sina ben amputerade istället för att avlivas. Nu misstänks en lantbrukare för djurplågeri (kalven på bilden har ingen koppling till händelsen). Foto: Janerik Henriksson/TT

Amputerade ben på kalv – nu åtalas lantbrukare i östra Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

En lantbrukare i östra Norrbotten åtalas för djurplågeri efter att en kalv fått ett av sina ben amputerade istället för att avlivas.

Lantbrukaren har uppgett att kalven ska ha fötts med svaga kotleder och ska därför ha lindat kalvens leder. En åtgärd som inte skulle visa sig fungera då sår uppstod på en av kotlederna.

Då valde lantbrukaren att involvera veterinären i ärendet med en uppmaning om att amputera bort det skadade benet – en uppmaning som inte är tillåten enligt svensk praxis.

När den svenska veterinären sagt nej begav sig lantbrukaren med kalven till veterinären i Finland, där kalvens ben väl amputerades.

Förnekar brott

Länsstyrelsen menar att valet att låta kalven gå runt med ett ben mindre har orsakat onödigt lidande för kalven, och myndigheten och veterinär anser att det hade varit bättre att bespara kalven det lidandet genom att avliva den.

Lantbrukaren har efter händelsen åtalas för djurplågeri – men har nekat till brottet i förhör.

Hen säger sig ha förlitat sig på veterinär från grannlandet som till att hålla kalven vid liv för att inte stressa kalvens moder, kon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer