LO riktar kritik mot hur sjukförsäkringen hanterats de senaste åren. Foto: SVT

Fler och fler nekas sjukpenning i Norrbotten

Publicerad

Den andel personer i Norrbottens län som fått avslag på sin ansökan om sjukpenning har ökat från 1,1 procent 2014 till 22,9 procent 2017, enligt en analys från Landsorganisationen LO.
LO riktar nu skarp kritik mot hur sjukförsäkringen hanterats dom senaste åren, vilket har lett till att framför allt kvinnliga fackliga medlemmar hamnat i kläm.

– Många som är allt för sjuka för att arbeta har nekats stöd från sjukförsäkringen. Istället har anhöriga, vänner och välgörenhetsorganisationer tvingats gripa in. Bristerna skapar och förstärker gamla klass- och könsorättvisor och urgröper tilltron till hela välfärdsstaten, säger Krister Johansson, ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige. 

Regeringen kritiseras

Enligt LO förstärkte den rödgröna regeringens mål om att pressa ned sjukpenningtalet till 9 dagar år 2020 de brister i sjukförsäkringen som levt vidare från de borgerliga partiernas tid vid makten. Övergångsregeringen tog bort sjukpenningmålet från Försäkringskassans regleringsbrev, men LO menar att det är långtifrån tillräckligt. 

– Försäkringskassan gör i dagsläget allt för snäva tolkningar av lagstiftningen och tar inte hänsyn till att olika personer har olika rehabiliteringsbehov. Ska vi få en tryggare sjukförsäkring måste även lagstiftningen förändras, säger Krister Johansson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer