Anders Nystedt, smittskyddsläkare, tror att sportlovsveckorna kommer resultera i flera nya fall i Norrbotten. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om sportlovet: ”Kommer rendera i nya fall”

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovet kommer att resultera i nya fall av covid-19 i Norrbotten. Det menar smittskyddsläkaren Anders Nystedt:

– Det är för många svenskar – och vi norrbottningar – som inte följer det reglemente som gäller, säger han.

Snart går den andra utav fyra sportlovsveckor i Sverige mot sitt slut. Nästa vecka är det bland annat Stockholm och Gotland som har sina sportlovsveckor.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, berättar om hur läget ser ut i länet.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vid skidanläggningarna finns det allmänt enstaka fall. Men jag har inte fått några besked om att det skulle vara någon större smittspridning, säger han.

Kommer bli fler fall av covid-19

Han tror dock att sportlovsveckorna kommer resultera i flera nya covidfall i Norrbotten – som redan har en stor våg av nya fall.

– Absolut att det kommer rendera nya fall av covid-19. Det är för många svenskar och vi norrbottningar som inte följer det reglemente som gäller. När folk reser kommer det ökad smittspridning, men om det drunknar i den ökande tendensen som vi ser redan nu vet jag inte.

Hoppas på besked från arrangörerna

Ur regionens vinkel hoppas man få besked om tecken för större spridning från arrangörerna.

– Det vi gör är att vi följer fall från var de är provtagna och ser om det ser ut att vara turister. Då följer vi upp smittspårningen och kollar upp var de kan ha fått smittan och vilka som kan ha exponerats, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet