Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fruktansvärt”, säger ukrainaren Andrii Sich i Luleå om att hans föräldrar är kvar i hemlandet under kriget. Foto: SVT/TT

Andriis föräldrar vägrar hämtas till tryggheten i Luleå: ”Vill dö i hemlandet”

Uppdaterad
Publicerad

Luleåbon Andrii Sichs föräldrar är kvar i Ukraina – och de vill inte fly från kriget.

– Föräldrarna har odlat potatis i hela sitt liv och båda säger att de ska dö i den jorden, säger han.

Andrii Sich och hans fru Myroslava kom till Sverige 2012. Att han kanske aldrig mer skulle få träffa sina föräldrar igen kunde han inte ana då.

Först kom pandemin som stoppade honom från att besöka sina föräldrar i sitt hemland – och sedan när han äntligen kunde resa till Ukraina startade kriget.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Det är fruktansvärt, säger han.

Samlar in förnödenheter

Att åka till Ukraina skulle innebära att Andrii Sich skulle bli kvar för att strida för sitt hemland och inte kunna återvända till sin familj i Luleå. Han mår dåligt över att inte kunna hjälpa till i kriget – men tillsammans med sin fru och dotter hjälper dem till med att samla in förnödenheter till de krigsdrabbade och material till den ukrainska armén.

Föräldrarna vägrar lämna

Andrii Sich är född och uppvuxen i ukrainska staden Lviv. Där bor hans föräldrar fortfarande kvar – och de vill inte fly från kriget.

– Jag har sagt till mina föräldrar att jag kan komma och hämta dem men de vill inte. Föräldrarna har odlat potatis i hela sitt liv och båda säger att de ska dö i den jorden.

Hör Andrii Sich berätta mer om sina tankar om kriget i Ukraina i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet