Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Simon Palm, plutonchef vid Norrbottens pansarbataljon, hur pansarskotten som skickats till Ukraina fungerar. Foto: Filip Hannu/SVT

Se svenska pansarskotten som nu används i kriget

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals pansarskott, skyddsvästar, hjälmar och fältransoner har Sverige skickat för att stötta Ukraina i kriget. Vid Norrbottens pansarbataljon visar plutonchefen hur pansarskotten används i klippet ovan.

Det var en nästan enhällig riksdag som röstade igenom beslutet att bistå Ukraina med material för att stå emot invasionen. Enbart Vänsterpartiet röstade mot förslaget vilket i efterhand splittrat partiet.

Vid pansarbataljonen i Boden, precis som alla andra, behöver man nu avstå en del material som nu ska skickas söderut. Utöver det, av Ukraina efterfrågade pansarskottet, lyfter chefen för pansarbataljonen fram matransonerna som en viktig del.

– Med vatten och stridsportioner så kan man gå ganska långt, säger Markus Kernell.

Instruktioner i listform

Det svensktillverkade pansarskottet är byggt i lättviktsmaterial och skjuter ut en pansarbrytande granat. Upp till omkring 300 meter ska den vara relativt lätt att träffa mål med. Instruktioner för varje steg finns dessutom i listform skrivet längst med sidan.

– Man kan ge det till egentligen vem som helst så kan de läsa innantill hur man ska göra och sen nyttja vapnet mot ett värdigt mål, säger plutonchefen Simon Palm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.