ÖB: Militär utrustning från Sverige framme i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den utrustning som Sverige beslutat att stötta Ukrainas militär med har nu kommit fram, uppger överbefälhavare Micael Bydén i SVT:s Agenda.

– Nu finns förutsättningarna för den ukrainska armén att använda de hjälmar, kroppsskydd och pansarskott som vi har skickat ner, säger han.  

För en vecka sedan meddelande den svenska regeringen att man stöttar ukrainsk militär med bland annat hjälmar, kroppsskydd och pansarskott. Och nu har utrustningen kommit fram.

– Transporterna är genomförda, materiel och utrustning finns på plats, säger överbefälhavare Micael Bydén i SVT:s Agenda.

Kan leda till motreaktioner

Han menar att Sveriges säkerhetsläge har försämrats över tid men att kriget i Ukraina innebär en helt ny situation.

– Västvärldens enighet att stödja Ukraina kommer att innebära motreaktioner från den ryska sidan, det är rätt uppenbart. Det finns skäl att vara väldigt vaksam över det som sker och inte utesluta någonting, säger Bydén.

Som exempel på motreaktioner nämner han bland annat hot, misskreditering av personer, sabotage, subversioner, påverkanskampanjer och informationsoperationer.

Under veckan kränktes svenskt luftrum av fyra ryska stridsflygplan samtidigt som Sverige och Finland hade en gemensam militärövning i Östersjön.

Vill att vi ska ”darra på manschetten”

Det är ingen tillfällighet att man från rysk sida flyger i de här områdena, menar Micael Bydén. Han vill dock lyfta risken för incidenter när man agerar i samma område.

– Det räcker med en felbedömning eller att någon tar i lite för mycket så går det från en incident till något mycket värre, säger han.

Förutom den händelsen ser Försvarsmakten inga ytterligare särskilda ryska militära verksamheter nära Sveriges gränser. Bydén menar att man från rysk sida troligen vill markera att man vet vad vi håller på med.

– Förmodligen vill man att vi ska börja darra på manschetten, men det gör vi inte.  Vi var på plats, vi kommer att vara på plats även nästa gång och markera att det här är svenskt territorium, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.