Tusentals ryssar gripna vid protester mot kriget

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 13 000 personer i Ryssland har hittills gripits för att ha demonstrerat mot kriget i Ukraina. Under söndagen har protester ägt rum i 63 olika städer runt om i landet och siffrorna på antalet frihetsberövade stiger, enligt människorättsorganisationen OVD.

Att sprida information om kriget som myndigheterna anser vara falsk är sedan i fredags ett brott som kan ge upp till 15 års fängelse i Ryssland. Trots detta har protesterna mot kriget i Ukraina fortsatt under helgen.

Under söndagen har drygt 4 500 personer gripits vid demonstrationer runt om i Ryssland, det uppger människorättsorganisationen OVD. Polisen ska enligt OVD använt elchockvapen mot demonstranterna.

Demonstrationer i hela landet

”Nej till kriget! Ni borde skämmas över er själva!” ropar en ung man i staden Chabarovsk i östra Ryssland innan han blir bortförd av polis. Flera demonstranter lyfter skyltar med antikrigsbudskap mot kameror innan de blir gripna på ett torg i Moskva. Hittills har 2137 personer gripits vid protester i huvudstaden under söndagen och siffran beräknas stiga, enligt människorättsorganisationen OVD.

Rysk polis arresterar en man under en demonstration i Moskva under söndagen. Foto: TT/ Yuri Kochetov

Navalnyj uppmanar till protester

Tidigare i veckan uppmanade den fängslade ryske oppositionspolitikern och aktivisten Aleksej Navalnyj människor över hela världen att demonstrera mot kriget på söndagen. Demonstrationer mot den ryska invasionen av Ukraina har pågått sedan Putin beordrade ryska styrkor att gå in Ukraina den 24 februari. Sedan dess har nästan 13 000 gripits vid protester runt om i Ryssland, enligt OVD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.