Folk står i kö för att ta ut pengar vid bankomater som hör till banken Alfa i Moskva. Foto: Victor Berzkin/AP/TT

Sanktionerna slår hårt mot ryssar – Maria har tagit ut sina besparingar

Uppdaterad
Publicerad

Omvärldens sanktioner mot Ryssland har satt ekonomin i gungning och slår hårt mot landets egen befolkning.

– Jag har tagit ut det jag hade för säkerhets skull. Det var inte lätt för banken hade problem med sin logistik så det var långa köer, säger Moskvabon Maria som nu överväger att lämna Ryssland.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har omvärlden svarat med åtgärder som får stor påverkan för landets invånare.

EU:s sanktionspaket riktar sig främst mot finanssektorn, energisektorn och transportsektorn. Man har bland annat infört sanktioner mot Rysslands valutareserv och fryst tillgångar för ryska oligarker.

Flera banker, varav bland annat Rysslands näst största, har uteslutits från det internationella betalningssystemet Swift, som hanterar en stor del av världens ekonomiska transaktioner.

Har tagit ut besparingar

Dessutom har betalkortsjättarna Visa och Mastercard samt American Express stoppat sin verksamhet i Ryssland och begränsat ryssars möjlighet att använda företagens betalningstjänster.

Maria, 45, bor i Moskva tillsammans med sin familj och beskriver situationen som att leva mitt i en dystopi. Hon berättar att de ekonomiska sanktionerna som införts även påverkar henne.

– Jag har tagit ut det jag hade för säkerhets skull. Det var inte lätt för banken hade problem med sin logistik så det var långa köer, säger hon.

Listan på internationella företag som har pausat sin verksamhet i Ryssland är lång, från svenskt håll rör det sig bland annat om IKEA, Volvo Cars, H&M och Sandvik.

Ukraina beskrivs ofta som världens ”brödbod” och det pågående kriget riskerar att påverka tillgången på mat i hela Europa samtidigt som livsmedelspriserna i Ryssland nu är de högsta sedan 2011, skriver ABC News i en artikel. Moskvabon Maria säger dock att hon inte märkt av någon brist på mat i några affärer i huvudstaden.

Överväger att lämna landet

I samband med kriget infördes även en rad reserestriktioner. Flera länder, däribland Sverige, har stängt luftrummet för ryska flygbolag inklusive ryska privatflyg. Många ryska medborgare har valt att lämna landet och har tagit sig över gränsen till Finland, rapporterar BBC.

Maria berättar att hon aldrig tidigare har haft några planer på att lämna Ryssland, men nu är hon orolig för att hennes son ska tvingas in i kriget och för hennes man som jobbar för en oppositionell sajt.

– Vad gäller sonen så är det nästa år dags för den obligatoriska militärtjänstgöringen, och vad gäller mannen är jag rädd för repressioner. Men också tanken på att det inte finns något ljust där framme. Jag har växt upp bakom ridån och vill inte att det händer mina barn, säger hon och fortsätter:

– Jag är till en fjärdedel lett, så om vi nu vänder oss någonstans så är det nog Lettland i första hand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror inte Putin bryr sig det minsta om det”, säger Stefan Hedlund, senior professor Öststatsforskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer