Ikea stänger varuhus i Ryssland och Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska möbeljätten Ikea meddelade på torsdagen att man stänger alla varuhus i Ryssland och Belarus. Beskedet ledde bland annat till rusning i varuhuset i Moskva.

Totalt 15 000 anställda väntas påverkas.

Bolaget stoppar även tillfälligt all export och import till och från länderna, liksom den produktion som finns där. Även leveranserna från underleverantörer pausas. Beslutet som nu har fattats berör 15 000 medarbetare i Ryssland och Belarus.

”Kriget har redan haft en enorm mänsklig påverkan. Det leder också till allvarliga störningar i leveranskedjan och handelsvillkoren. Av alla dessa skäl har företagsgrupperna beslutat att tillfälligt pausa IKEAs verksamhet i Ryssland”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kriget i Ukraina

I uttalandet riktas ingen direkt kritik mot Rysslands agerande, och inte heller något fördömande av invasionen.

17 ryska butiker stängs

Ikea driver också shoppingcenter i Ryssland under varumärket Mega. De kommer att hålla öppet som vanligt, säger Tolga Öncü, globalt ansvarig för Ikeas detaljhandel inom Ingkagruppen, som äger Ikeavaruhus runtom i världen, till TT.

Varför stänger ni inte all er verksamhet?

– Vi ser till vad vi kan göra för de många människorna, som behöver mat och mediciner. Shoppingcentren kommer att hålla öppet som vanligt, säger Öncü.

Ikea har 17 butiker i Ryssland, varav 14 av dessa ligger intill Mega-gallerior. Samtliga Ikeavaruhus kommer dock att stängas.

Ikea har bestämt sig för att skänka 20 miljoner euro (cirka 215 miljoner kronor) till dem som ”tvingats på flykt till följd av konflikten i Ukraina” och mer till bland annat UNHCR och Rädda barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet