Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Mastercard och Visa stoppar all verksamhet i Ryssland – så påverkar det svenska konsumenter, hör Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB. Foto: TT/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mastercard och Visa klipper banden till Ryssland: ”Tvungna att agera”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska kreditkortsföretagen Mastercard och Visa stoppar sin verksamhet i Ryssland och begränsar ryssars möjlighet att använda företagens betalningstjänst.

– Ryska hushåll kommer begränsas i sin konsumtion, framförallt när det gäller utländska varor, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Visa och Mastercard har sedan tidigare brutit sitt samarbete med sanktionsbelagda ryska banker för att markera mot landets invasion av Ukraina. Nu stoppar kreditkortsföretagen också sin verksamhet i landet och begränsar dessutom möjligheten för ryssar att använda bolagens kort.

– Vi är tvungna att agera efter Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina och de oacceptabla händelser som vi har bevittnat, säger Visas vd Al Kelly i ett pressmeddelande. 

Kreditkort kopplade till Mastercard och Visa som utfärdats av ryska banker kommer inte fungera utanför Ryssland. Korten kommer dock fortfarande att fungera inom landet, eftersom transaktionerna sannolikt kommer flyttas över till Rysslands eget betalnätverk Mir och det kinesiska betalningssystemet UnionPay, skriver Wall Street Journal och Reuters

Ryssland utgör en viktig marknad för kortbolagen. 2020 stod företagen tillsammans för 74 procent av betalningstransaktionerna i landet, skriver Wall Street Journal.

Hindrar nätköp av ryska varor

Även personer utanför Ryssland kommer påverkas av beskedet från Mastercard och Visa. Kreditkort som utfärdats utanför Ryssland kommer inte fungera hos ryska handlare eller i ryska bankomater.  

- Det kommer inte gå att handla ryska varor över nätet, och skulle du mot förmodan resa till Ryssland så kommer du märka att du inte kan använda korten, säger Bergqvist.

Men det är framförallt Ryssland och ryssarna som påverkas av Mastercards och Visas besked.

– Det är inte den största åtgärden vi sett vad det gäller den här typen av sanktioner, med det är en pusselbit för att ytterligare isolera det ryska finansiella systemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer