Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finanskrisen i Baltikum höll på att sprida sig till Sverige för 15 år sedan – genom bankerna. Foto: Michael Jansson/SVT

Baltiska länder kan drabbas hårdast av handelsstopp med Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

De baltiska länderna är de som riskerar att drabbas hårdast ekonomiskt i Europa av ett stopp i handeln med Ryssland. Något som kan drabba svenska banker som är dominanter i de baltiska länderna. Tidigare kriser i regionen förskräcker.

Baltikum lever i skuggan av krigshotet från Ryssland med gränser och historia. Men länderna har också fortfarande starka ekonomiska band med Ryssland. Estland Lettland och Litauen är de länder i Europa med störst export till Ryssland. En inkomstkälla som nu riskerar att frysa inne.

– Ja det är klart att de företag och individer som är inblandade i den handeln kommer att se sina företag minska i värde säger Torbjörn Becker chef för Östekonomiska institutet, SITE, på Handels i Stockholm. Han utesluter inte heller att konkurserna kan komma att sätta fart.

Svenska banker dominerar regionen

Konkurser är något som direkt påverkar banker. I dag står de svenska bankerna Swedbank och SEB tillsammans för 63 procent av det Baltiska banksystemets totala tillgångar enligt Finansinspektionen. Bankers vars dominans i regionen för cirka 15 år sedan, då finanskrisen rasade, höll på att sprida sig till Sverige.

– Bankerna har ju gjort stora förändringar sedan den stora finanskrisen då Baltikum var väldigt utsatta. Då höll ju de facto på att gå omkull. Inte bara bankerna utan även länderna menar Erik Thedéen, chef för Finansinspektionen, som tycker att de svenska bankerna nu är mer välskötta.

Rysslandsberoendet i Baltikum har minskat. Men tittar man på den totala handeln (import och export) med Ryssland per invånare i Baltikum handlar det om mellan 11 000 och 23 000 kronor, beroende på land, för barn såväl som vuxen. Det kan jämföras med Sveriges 3 000 kronor (år 2020).

Swedbank störst

Störst bank i Baltikum är Swedbank. Banken svarar skriftligt till SVT : ”I dessa oroliga tider står Swedbank starkt”. Konkurrenten, SEB, tonar också ner riskerna.

– Vi har god ordning och reda på vilka kunder vi gör bankaffärer med i Baltikum, säger Frank Hojem som är kommunikationschef på SEB.

Men ekonomisk hjälp till Baltikum kan inte uteslutas, menar Torbjörn Becker på Handels:

– Vi är en del av EU, och Baltikum ligger tvärs över Östersjön, så det ligger i vårt intresse att hjälpa till så gott vi kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer