Irpin attackeras – civila beskjuts när de försöker fly

Uppdaterad
Publicerad

Staden Irpin strax norr om Kiev, har under de senaste dagarna hamnat i frontlinjen för de ryska militära framryckningarna.

Bilder visar hur civila utsätts för beskjutning när de försöker lämna staden och minst åtta personer ska ha dödats, rapporterar CNN.

Under söndagen utsattes Irpin, omkring 2,4 mil norr om huvudstaden Kiev för beskjutning samtidigt som civila flyr staden.

På bilder syns hur ukrainsk militär försöker hjälpa människor att ta sig i säkerhet samtidigt som flera explosioner sker i närheten.

Åtta personer, däribland två barn, dödades i samband med att civila skulle evakueras över en bro, uppger Irpins borgmästare Oleksandr Markushyn.

– En familj dog framför mina öon, två vuxna och två barn, säger han enligt CNN.

Den senaste veckan har huvudstaden Kiev pressats hårt av de ryska militära framryckningarna.

Trots det har huvudstaden lyckats stå emot ett ryskt övertagande. Kievbon Anna Samoylenko är djupt oroad över situationen, men ser samtidigt fördelar.

– Här skyddas vi av Kievs luftförsvarssystem. Jag tror att vi är i ett bättre läge än de som bor längre bort från staden. Vi hör hemska historier från regionen norrut, säger hon i en intervju på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.