Överstelöjtnant: Kiev kan bli ett nytt Groznyj eller Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Ryska trupper kan komma att beskjuta Ukrainas huvudstad Kiev med tungt artilleri – vilket i praktiken skulle kunna ödelägga staden. Det säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi i SVT:s Aktuellt.

– Då kommer det att se ut som i Groznyj under det andra tjetjenkriget eller i Aleppo (i Syrien).

Under tisdagskvällen spreds, ännu obekräftade, bilder på vad som tycks vara kraftig beskjutning av staden Charkiv i norra Ukraina.

– Det är den typen av krigföring vi fruktar även i Kiev, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi i Aktuellt.

Kriget i Ukraina

”Mala ner”

Det har spekulerats om att den ryska strategin initialt var att snabbt ta ut det ukrainska ledarskapet. Ukrainas presidenten Zelenskyj har bland annat själv beskrivit hur han utgör de ryska invasionsstyrkornas primära mål.

Om den strategin nu har misslyckats finns en risk att Ryssland går tillbaka till sin ordinarie krigsföringsmodell, säger Paasiviki.

– Då kommer man att börja skjut tungt artilleri mot Kiev för att långsamt mala sig fram, den ryska ångvälten, kämpa ner det ukrainska motståndet, säger han och fortsätter:

– Då kommer det att se ut som i Groznyj under det andra Tjetjenienkriget eller i Aleppo (i Syrien), säger, Paasikivi.

När du säger ”mala ner”, vad menar du då?

– Då kommer man börja skjuta med de artillerisystem man har, haubitsar och raketartilleri.

– Det finns också andra modeller, klustervapen där det är små granater som trillar ner. Det är en riktigt ryslig situation.

Hotande kolonn

Under de senaste dagarna har omvärlden kunnat ta del av en rysk militärkolonn som rullar fram i riktning mot Kiev.

Enligt tidigare uppgifter var den 27 kilometer lång, men nya bilder som analyserats av det amerikanska rymdteknikbolaget Maxar Technologies visar att den är flera mil längre – 64 kilometer.

Kolonnen utgör av allt att döma ett ytterligare hot mot Ukraina, men den har hittills inte beskjutits av ukrainska styrkor. Joakim Paasikivi säger att en anledning kan vara att man helt enkelt inte har möjligheten.

– Jag tror att Ukraina framför allt har koncentrerat sitt försvar på den östra flanken, Luhansk och Donetsk och den ryska gränsen i nordost.

Ukraina hade inte på samma sätt räknat med att rysk trupp skulle gå in från Belarus, menar Paasikivi. Belarus president Lukasjenkos förhöll sig länge neutral till konflikten.

– Jag tror inte att man har tillräckligt med trupp där uppe helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet