Reportern från skyddsrummet i Kiev: ”Folk är väldigt, väldigt, rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt svårare för ukrainska invånare att lämna huvudstaden Kiev i takt med att ryska trupper närmar sig staden. Utrikeskorrespondenten Louise Callaghan beskriver en känsla av att det är ”nu eller aldrig”.

– Folk försöker trycka sig på tågen, säger hon.

Ryssland fortsätter sin invasion av Ukraina och i Kiev söker stadens invånare skydd under jord. Louise Callaghan, utrikeskorrespondent på brittiska Sunday Times, befinner sig i ett skyddsrum i huvudstaden.

– Folk är väldigt, väldigt, rädda, säger hon.

Kriget i Ukraina

Tidigare under dagen har hon varit ute och pratat med folk på gatorna. Många försöker fortfarande ta sig till tågstationen som är ett av de sista sätten att ta sig ut från staden.

– Där är det väldigt mycket folk, de har sina barn med sig och det är panik. De försöker trycka sig på tågen, säger Louise Callaghan.

”Väntar på bombarderingen”

Många vägar som leder ut ur staden är blockerade i syfte att hindra ryska styrkor att ta sig in. För varje dag blir det svårare att ta sig ut. Louise Callaghan beskriver en känsla av att det är ”nu eller aldrig”, kommer man ut inom de närmsta dagarna kan det fortfarande gå. Men de ryska trupperna kommer allt närmre.

– Är det säkrare att vara kvar här och vänta på bombarderingen? Eller är det säkrare att försöka ta sig härifrån på ett tåg som kanske blir attackerat eller i en bil där jag kanske måste sitta i flera dagar och vänta på att komma fram till gränsen, säger Louise Callaghan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet