Visa alla (3)
Visa alla (3)

Ännu inga beslut om blockaden

Uppdaterad
Publicerad

Blockaden av vägen till den planerade gruvan i Kallak utanför Jokkmokk i Norrbotten fortsätter. Polisen vet ännu inte hur de ska hantera situationen.

Det var under helgen som aktivister som protesterar mot den planerade gruvan i Kallak, byggde en barrikad som spärrar vägen. På vägen står också ett torn där aktivisterna sitter.

-Jag sitter här för att jag tycker det är dags att stoppa koloniseringen. Den har pågått länge nu. och jag vill stoppa exploateringen av jordens resurser, säger en av aktivisterna som vill vara anonym.

När Nordnytt idag besökte området fanns också många ortsbor på plats för att visa sitt stöd för blockaden. Bland annat var miljöpartiets företrädare där.

-Det är bra att det kommer folk utifrån. Det visar att det här inte bara är en lokal fråga, säger Henrik Blind (MP).

Tänker inte agera

Gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines kommer inte att agera mot blockaden.

-Det är en polissak att hantera, säger bolagets VD Fred Boman.

Polisen har varit på plats vid två tillfällen men ännu finns inga beslut om att agera mot blockaden och de protesterande.

Frågan om etableringen av en gruva i Kallak delar samhället. Idag besökte några av gruvförespråkarna aktivisternas läger.

-Alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Men jag tycker det är synd om det drabbar enskilda entreprenörer som inte kan göra sitt jobb, säger Niclas Lundmark som hoppas det blir den gruva.

Ett reportage från området kommer senare under kvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: SVT