Personalbristen på kirurgavdelningen vid Sunderby sjukhus gör att läget nu beskrivs som ”värre än någonsin”. Foto: Linda Jones/SVT

Ansträngt läge på Sunderby sjukhus: ”Värre än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen på kirurgavdelningen vid Sunderby sjukhus gör att läget nu beskrivs som ”värre än någonsin”. Flera planerade operationer är stoppade, specialisterna har anmält sig själva till Ivo och enhetschefer har frånsagt sig arbetsmiljöansvar.

SVT Nyheter Norrbotten har tagit del av ett mejl som skickats till personalen på kirurgavdelningen vid Sunderby sjukhus för någon vecka sedan.

I mejlet beskriver ledningen läget som ”värre än någonsin” och att ”Alla resurser är i nuläget uttömda” för att hålla uppe antalet vårdplatser på avdelningen.

Läkarna anmäler sig själva

Enhetschefer har frånsagt sig arbetsmiljöansvar och hela regionhuset ska dammsugas på sjuksköterskor som kan hoppa in på avdelningen.

Samtliga specialister vid avdelningen har anmält sig själva och verksamheten till Ivo eftersom de anser att patientsäkerheten är hotad.

– Vi har inte ens vårdplatser så att det räcker till de som kommer in akut, säger Andreas Söderström, överläkare vid kirurgavdelningen.

Läget fortsatt tufft

I ett mejl till SVT skriver Anna Pohjanen, chef division Länssjukvård, att läget just nu är fortsatt tufft men att regionen lyckats få in en del inhyrda sjuksköterskor.

– Om det bara tas in hyrpersonal kan vi inte få någon långsiktig lösning, säger överläkaren Andreas Söderström.

Ivo har tidigare meddelat att Region Norrbotten måste betala 10 miljoner kronor i böter om inte situationen med brist på vårdplatser är löst innan sommaren. Enligt Anna Pohjanen har regionen inte kommit upp i tillräckligt platsantal ännu.

”Kirurgens situation är tyvärr inte unik, flera av våra avdelningar har svårigheter att hålla uppe tillräckligt antal platser och samma sak ser vi i hela Sverige idag”, skriver Anna Pohjanen till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.