Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På ett år har över 11 000 Piteåbor gått utbildningen som gör att man får tillgång till återvinningscentralen i Öjebyn dygnet runt. Men sköter sig Piteåborna? Hör vad Johan Bäcklin, vd Pireva, säger i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sopsuccé i Piteå – över 11 000 slänger skräp dygnet runt

Publicerad

För drygt ett år sedan sjösattes projektet Anytime på Bredviksbergets återvinningsstation i Öjebyn. Det innebär att Piteåbor som gått en soputbildning får kasta sopor dygnet runt – något som blivit en succé.

Tanken med projektet är att det skulle bli smidigare att källsortera med mindre stress och minskade köer. Målbilden var att locka 10 000 Piteåbor inom några år men redan nu har ytterligare tusen tillgång till centralen dygnet runt.

– Det är succé, konstaterar Johan Bäcklin, vd Pireva, och Piteåbon Leif Boström håller med:

– Jag tycker att det här är perfekt. Nu kan man åka hit precis när man vill och lämna skräp och man behöver inte kolla på klockan och öppettiderna längre, säger han.

Kamera fångar de som gör fel

Men man kan inte kasta vad som helst efter ordinarie öppettider, det behöver vara personal på plats när exempelvis färg, oljor och kemikalier ska sorteras. Under året som gått har man upptäckt att vissa inte följt råden och kastat saker i fel containers.

– Men de allra flesta försöker göra rätt och vi håller koll genom kameraövervakning. Om något skulle bli galet så kontaktar vi personerna och uppmärksammar dem på vad som har gjorts fel, säger Johan Bäcklin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer