• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Arbetslösa fastnar i Fas 3

Publicerad

Många långtidsarbetslösa som är i FAS 3 har varit det under mycket lång tid, visar en analys som arbetsförmedlingen gjort. Och en långtidsarbetslös som vi träffat menar att FAS 3 också handlar om kontroll.

Göran Nilsson är marknadschef på arbetsförmedlingen i Luleå och när han får frågan om han skulle kunna tänka sig att pröva på att vara i Sysselsättningsfasen svarar han som sannolikt de allra flesta av oss skulle göra:

– Nej, det skulle jag inte vilja.

Fastnar i Fas 3

Ingen vill dit men tiotusentals är där, i sysselsättningsfasen eller Fas 3 som det tidigare hette; åtgärden för långtidsarbetslösa. Och många har varit det under lång tid. En av tre deltagare i Fas 3 har varit inskrivna på arbetsförmedlingen i över åtta år. Det motsvarar cirka 12.000 långtidsarbetslösa.

– Det är som bland alla andra arbetssökande att en del står närmare arbetsmarknaden än andra och så är det även i sysselsättningsfasen. Sedan finns det personer i sysselsättningsfasen som anser att dom istället borde vara sjukskrivna, säger Göran Nilsson, marknadschef på arbetsförmedlingen i Luleå.

Kontroll

Fas 3 är det sista steget i Jobb- och utvecklingsgarantin som infördes av den borgerliga regeringen. Den har kritiserats hårt, inte minst av deltagare själva. Och Lena, som ni mötte i ett tidigare inslag, vittnar om kontroll av arbetslösa. Hon berättar om en episod som hände när hon gick en utbildning när hon var inskriven i Fas 3.

– Det var 30 grader varmt en dag och jag bad läraren om att få sitta ute och plugga. Men det fick jag inte utan läraren ville ha kontroll på oss, berättar Lena, som av olika skäl inte vill framträda med sitt riktiga namn.

Arbetsförmedlingens marknadschef Göran Nilsson har viss förståelse för upplevelsen.

– Jag kan förstå at man känner så när man inte kommer närmare ett arbete. Men någon kontroll är det egentligen inte. Man får ju en ersättning, även om den är låg. Och från samhällets sida förväntas man att göra någon slags motprestation i förhållande till ersättningen, menar Göran Nilsson.

Fas 3 ger få riktiga jobb

Antalet arbetslösa i Fas 3 i Norrbotten har minskat med drygt hundra personer och var i februari strax över 900. I landet i stort handlar det om över 36.000 personer. Det är dessutom få som lämnar åtgärden för ett riktigt jobb.

Det rör sig om cirka fyra procent per månad.

Den rödgröna regeringen föreslår i sin budget att Sysselsättningsfasen eller FAS 3 ska avskaffas med start i augusti år. Åtgärden ska successivt ersättas med extratjänster i vissa delar av offentlig sektor och det ska betalas avtalsenliga löner till de arbetslösa. Dock subventioneras tjänsterna vilket betyder att arbetsgivaren får hela lönen betald med skattemedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FAS 3 i Norrbotten

Mer i ämnet