Olika förutsättningar för liknande uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Svaret blev att uppgifterna är ”vanliga” arbetsyssslor.

En av arbetsgivarna som tar emot folk placerade i Fas 3 eller sysselsättningsfasen som den nu kallas, beskriver arbetsuppgifterna så här:

– Det är att jobba i kassa, sen har vi olika avdelningar med kläder och böcker. Kraven är ju inte dom samma som i en vanlig butik. Lite enklare uppgifter är det.

Och den som svarar håller dörren öppen för att senare anställa en långtidsarbetslös.

Hårfin skillnad

Arbetsuppgifterna för de som är i sysselsättningsfasen, det som tidigare kallades Fas 3, får inte snedvrida konkurrensen på arbetsmarknaden. Men skillnaden i sysselsättning och regelrätta arbetsuppgifter är hårfin.

Webbarbete, städa, assistera säljare och förrådsarbete är några konkreta beskrivningar på sysselsättning som anordnare lämnat till arbetsförmedlingen. Och ”Lena” ringer ytterligare en arbetsgivare som söker arbetslösa i FAS 3.

– Det är en ren receptionisttjänst där man svarar i telefon för kunders räkning, berättar anordnaren.

Även här sägs det finnas en chans till en riktig anställning efter att perioden i Fas 3 är över.

För bra för att vara sant

”Lena” är förvånad över att anordnarna är så positiva och villiga att kanske anställa en långtidsarbetslös person efter att Fas 3-perioden är över. Samtidigt visar arbetsförmedlingens egna analyser att det bara är fyra procent i månaden som går till riktiga jobb.

– Det lät nästan för bra för att vara sant, att det fanns möjlighet till anställning, säger ”Lena” som av olika skäl inte vill medverka med sitt riktiga namn. Samtidigt är hon frågande till varför jobben inte går ut den vanliga vägen.

– Om dom är seriösa och behöver anställa, varför lägger man inte ut jobben via platsbanken? Varför ska man först arbeta gratis ett antal månader innan man eventuellt får en anställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FAS 3 i Norrbotten

Mer i ämnet