”Jag har trettio år i yrket och det har aldrig varit så ansträngt som nu” säger skyddsombudet Anders Nordlund. Foto: SVT

Arbetsmiljöproblem vid ambulansen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kräver nu en rad åtgärder för att komma tillrätta med arbetsbelastningen på ambulansen i Luleå. På drygt tio år har antalet utryckningar nästan fördubblats och behovet av ytterligare en ambulans är stort.

– Larmen  har nästan fördubbats men vi har inte fått fler bilar. Vi har fortfarande bara tre dygnsbilar och det räcker inte, säger skyddsombudet Anders Nordlund.

Stor ökning

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion i slutet av februari framgick det att antalet larm ökat kraftigt, från 15 per dygn till cirka 26 larm om dygnet.

Till detta kan läggas att ambulansen i Luleå hanterar omkring 50 procent av alla utryckningar i Norrbotten.

– Vid hjärtstopp, svåra sjuka barn och medvetslösa ska vi normalt rycka ut med två ambulanser. Men i dag har vi nästan ingen möjlighet till det för alla bilar är upptagna, berättar Anders Nordlund.

Obalans mellan krav och resurser

Arbetsmiljöverkets bedömning är att förhållandena för personalen kan vara förenade med risker för ohälsa och skador som är relaterade till en obalans mellan krav och resurser.

– Jag har trettio år i yrket och jag måste säga att jag aldrig varit med om att det varit så här ansträngt tidigare, säger skyddsombudet Anders Nordlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.