Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör arbetsterapeuten Helena Honkamaa berätta om hur man behandlar patienter med långvariga covidsymptom vid hälsocentralen i Gammelstad. Foto: Erica Larsson/SVT

Arbetsterapeuten i Norrbotten: ”Inget krav på diagnos för att få hjälp med långtidscovid”

Uppdaterad
Publicerad

För tillfället går endast två patienter med långtidscovid i rehabilitering vid Gammelstads hälsocentral. Men arbetsterapeuten Helena Honkamaa tror att allt fler med långtidsbesvär kommer hitta dit inom kort – det behövs varken remiss eller diagnos.

I dag finns det inget krav på remiss för att få komma till rehabiliteringen vid Gammelstads hälsocentral. Man kan höra av sig dit själv om man har svårigheter på grund av långvariga covidsymptom. Även de som inte har fått diagnosen covid-19 kan få hjälp.

– Alla vet inte vart man kan vända sig men blir det mer känt att vi finns tror jag att fler kommer söka hjälp hos oss, säger Helena Honkamaa som arbetar med rehabilitering vid Gammelstads hälsocentral i Luleå.

”Vi går alltid på problemen”

Arbetsterapeuten arbetar med individer eller grupper för att förebygga, lösa och mildra de begränsningar som en sjukdom eller skada kan innebära i vardagen.

– Vi går alltid på problemen. Alla har inte diagnoser och då försöker vi se om vi kan hjälpa dem med problemen de har, säger Helena Honkamaa som också tränar patienter att klara av såväl jobb, skola som eget boende samt få en aktiv fritid.

I videon berättar Helena Hokamaa vad hon har mött i sitt jobb det senaste året

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet