Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therese Enbom i Överkalix har haft covidsymptom sedan i mars förra året. Till specialistvården i Luleå är det över 106 kilometer – enkel väg. Foto: Erica Larsson/SVT

Många mil till vård för glesbygdsbor i Norrbotten med covidsymptom

Publicerad

Det är långt till specialistvården för de glesbygdsbor som lider av långvariga covidsymtom i Norrbotten. Therese Enbom i Överkalix har kämpat och pendlat många mil under året – och hennes sambo tvingas ta ledigt för att köra henne till Sunderby sjukhus i Luleå.

Hon blev sjuk i mars förra året. Men det dröjde månader innan Therese Enbom fick ta ett covid- och antikroppstest, och när väl provsvaret kom så visade det negativt.

Hon har även fått remisser till olika specialister vid Sunderby sjukhus för att utesluta andra sjukdomar – men de har inte heller hittat något som förklarar alla hennes symptom.

– Det är skönt att vården har kunnat utesluta mycket annat. Men det är jobbigt att kanske inte bli trodd, för det är svårt att bevisa någonting efter så lång tid, säger Therese Enbom och upplever att bevisbördan hamnar på patienterna.

Sambon måste ta ledigt

Det är inte bara de långvariga symptomen som gäckar henne. Hon bor i Överkalix och till exempelvis Sunderby sjukhus i Luleå är det över 212 kilometer, tur och retur.

– Sambon måste ta obetald ledighet för att köra mig. Jag orkar inte själv, säger hon.

Har du tvivlat på dig själv, att du inte fått någon diagnos?

– Många gånger har jag tänkt att jag inbillar mig. Men å andra sidan så inbillar man sig inte fem månaders feber och extrem trötthet. Det är ju fyskiska saker som finns där av en anledning, säger Therese Enbom.

Vill ha hjälp att bli sig själv igen

Hennes största önskan nu är att få träffa någon med samlad kunskap på just långtidscovid.

– Det känns viktigt att få en diagnos, att få hjälp vidare och även någon slags rehab för att bli sig själv igen.

I klippet berättar Therese Enbom om hur det är att bo i glesbygd med covidsymptom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet