• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Britta Flinkfeldt (S) klipper band och inviger det nya LSS-boendet. Foto: SVT

Arjeplog sparar miljoner med nytt LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes ett nytt LSS-boende i Arjeplog. Det nya boendet kommer medföra en besparing på runt tre miljoner kronor för kommunen.

Humöret var på topp hos de kommunalt ansvariga när de och deras gäster firade det nya boendet under fredagsförmiddagen.

– Jag skulle säga att det här nästan är Arjeplogs bästa tomt, säger kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S).

Och kanske har hon rätt då boendet ligger vid en sjö. Det finns även planer på att ta dit en brygga så att de boende kan fiska.

”Sova gott på natten”

Men det är inte bara själva platsen och boendet som kommunen är stolta över. För trots att ombyggnationen av Lugnetskolan till LSS-boende kostade 7,2 miljoner och blev dyrare än väntat, på grund av en vattenskada och flytt av en nödutgång, så förväntas kommunen ändå spara in pengar.

Anledningen är att man nu kan ”ta hem” sina funktionshindrade invånare som i dag bor i andra kommuner. Någonting som kostar mycket pengar.

– Om man kan ge en bättre kvalité för människor samtidigt som man sparar pengar kan ett kommunalråd sova gott på natten, säger Britta Flinkfeldt.

Fem personer nyanställs

Det nya LSS-boendet kommer att erbjuda fem lägenheter. Fem personer kommer även att nyanställas på gruppboendet, vilket kan ge 100 000 kronor per år och anställd i ökade skatteintäkter.

– Jag är jättestolt att vi har fått i ordning det här boendet så vi kan erbjuda de som har funktionsnedsättningar att komma och bo på sin hemort, säger Anna-Karin Ahlqvist, föreståndare för boendet.

– Det är ju brist på sådana här platser i Sverige också så vi kan tillhandahålla platser till andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.