– Vi tål inte många år i rad med ett så dåligt resultat, säger Britta Flinkfeldt (S) kommunalråd i Arjeplog. Foto: SVT

Nya underskottet – ”Som minus 200 miljoner kronor i Luleå”

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplogs kommunala ekonomi är i kris med ett underskott på upp till fjorton miljoner kronor för 2018. Nu krävs det det besparingar och uttag från den kommunala kassan för att vända utvecklingen.

För drygt två år sedan hade Arjeplog ett överskott på drygt sjutton miljoner kronor och under 2017 blev det ett underskott på knappt 200 000 kronor. Men under 2018 handlar det ett rejält underskott som kommer att sluta på nästan fjorton miljoner kronor.

”Inga chockbesparingar”

Enligt kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S) kan det jämföras med om Luleå kommun redovisade ett underskott på drygt 200 miljoner kronor.

– Om det slutar på fjorton miljoner kronor så är det jättemycket pengar för lilla Arjeplog med 2.800 invånare, men jag vill ändå tro på strukturella förändringar och inga chockbesparingar. Däremot tål vi inte många år i rad med ett så dåligt resultat, säger hon.”Det är jätte

2018 års underskott förklaras med ökade kostnader för inhyrda sjuksköterskor och socialassistenter, för administration och stöd, LSS-boende i andra kommuner och för skolan.

”Allt ska granskas”

Och Britta Flinkfeldt är beredd att spara, att använda resultatutjämningsfonden och att tulla på den kommunala kassan för att kompensera underskottet.

– Vi har en del verksamheter som är onödigt dyra och det behöver vi få ordning på. Vi ska med början i år utsätta alla våra verksamheter för jämförande granskning på ett nytt sätt.

Hon tror att ett nytt äldreboende i den gamla vårdcentralens lokaler är en av de viktigaste strukturförändringarna. Men äldreboendet har blivit dubbelt så dyrt och nu krävs det ett omtag även där.

– När prislappen drog i väg över 100 miljoner kronor så måste vi backa. Vi ska räkna och rita om och se om vi ryms på lite färre kvadratmeter, men att det ska byggas, det är vi tämligen överens om, säger Britta Flinfeldt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.