Lättnader i strandskyddet får Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) att hoppas på ökad inflyttning i kommunen med så många sjöar. Foto: SVT

Lättnader i strandskyddet: ”Kan leda till inflyttning”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven lovar att det ska bli lättare att bygga strandnära i glesbygden.

– Det är som att han tittat på Brittas lista över vad som behöver göras, säger Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S).

Det är i regeringsförklaringen som den nya regeringen kommer med löftet om strandskyddet. ”Det ska bli betydligt enklare att bygga strandnära i oexploaterade landsbygdsområden. Samtidigt värnas strandskyddet och allemansrätten i exploaterade områden,” står det.

Jobbat för lättnader länge

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt är mycket positiv till det.

– Jag har jobbat i dryft tio år för att få till stånd lättnader för den strandnära bebyggelsen, främst för glesbygdskommuner som har många sjöar och öar sett till invånarantalet. Nu är det som att Stefan Löfven tittat på Brittas lista över vad som behöver göras och det känns väldigt bra, säger hon.

”Många bra saker”

I Arjeplogs kommun finns det 8 727 sjöar, 9 573 öar och fem kilometer strand per invånare. Så det finns utrymme för en rejäl ökning av den strandnära bebyggelsen.

– Jag tror att det här kommer att leda till många bra saker i jättemånga kommuner. Nu kan vi få igång byggandet av fritidshus på allvar med många spännande och fina lägen. Jag tror att dessa lättnader kan leda till inflyttning i stället för utflyttning i kommuner som Arjeplog, säger Britta Flinkfeldt.

Flyttar till Nåtti

Hon kommer själv att föregå med gott exempel och  flytta från centrala Arjeplog till byn Nåtti, fem kilometer utanför samhället.

– Jag kommer snart att flytta till mitt fritidshus och jag vet att det finns andra människor i kommunen som funderar så och då kan vi säkert också se en inflyttning, säger Britta Flinkfeldt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.