Hör eleverna om stoppat skolfoto – uppror i Arjeplog efter beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplogs kommun har beslutat stoppa skolfotografering av elever, något som väckt protester. Ett par hundra namn har samlats in där man kräver att beslutet ändras.

– Det är tråkigt eftersom det är vi elever som blir drabbade och det är en tradition som funnits här länge, säger Jennifer Nilsson, gymnasieelev på Hornavanskolan.

Inget uppdrag för skolan

Utbildnings- och kulturchefen Fredrik Westerlund berättar att orsaken till att man stoppat skolfoton är den nya dataskyddsförordningen GDPR och att skolfoto inte är någt som kommunen behöver syssla med.

– Skolfoto är inte en uppgift som hör till skolans uppdrag. Och när vi måste hålla det gentemot den dataskyddslagsstiftning som finns ser vi att här är en administration och ett arbete som vi inte har någon direkt nytta av i skolan, menar Fredrik Westerlund.

Namninsamling

Många i Arjeplog har reagerat på beslutet att inte längre tillåta skolfotografering och en namninsamling har startats som fått ihop cirka 170 namn i en kommun med 3 000 invånare. Och för de elever som vill ha kvar fotograferingen är det också en lång och viktig tradition som nu avslutats. Att bilderna riskerar att spridas är Jennifer Nilsson inte oroad över.

– Finns jag på bild med mitt namn i en skolkatalog med 20 andra då kan man söka på Facebook och Instagram och hitta betydligt mer information om mig än vad som finns i katalogen, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.