Flera kommuner i Norrbotten väljer bort skolfoto. Foto: TT

Skolfoto eller inte – så ser det ut i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Norrbotten resonerar på olika sätt när det gäller skolfoto. Någon har valt att ta bort skolfotot av hänsyn till utsatta elever och på andra håll är det föräldraråd som beslutar i frågan.

Bland de kommuner i Norrbotten som svarat på SVTs enkät har en majoritet någon form av skolfoto.

Gymnasieskolan i Piteå tog bort skolfotograferingen för ett par år sedan, och har sen hållit fast vid det, trots negativa reaktioner från elevkåren.

– Skälet var först och främst att det blev och fler elever som inte ville vara med på skolfotot och då förlorade det liksom sin funktion. Dessutom var det elever som kände sig påressade att vara med och då tog vi ställning för de som kände sig utsatta, säger Britta Dahlén, skolchef i Piteå.

Upp till enskilda rektorer

På grundskolan i Piteå använder man däremot skolfoton som ett stöd för undervisningen, till exempel när vikarier kommer in, och det är sedan upp till föräldrarna om de vill köpa bilder.

I Luleå är det upp till enskilda rektorer och föräldraråd att besluta om skolfoto ska genomföras i skolans lokaler.

– Det är en fråga som lyfts i skolråden och sen är det föräldrarna som bestämmer. Det är sen också valfritt för föräldrar om baren deltar, säger Maarit Enbuske, skolchef i Luleå.

Så ser det ut i din kommun

Kommuner som svarat på SVTs enkät ”Erbjuds skolfoto i kommunen?”

Arjeplog – Nej

Gällivare – Nej

Haparanda – Ja

Jokkmokk – Ja

Kalix – Ja

Kiruna – Nej

Luleå – Ja, men föräldraråd beslutar

Piteå – Ja, på grundskolan

Älvsbyn – Ja, enskilda skolor beslutar själva

Övertorneå – Ja

Överkalix – Ja

Övriga kommuner har ej svarat på enkäten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.