Biskoparna agerade på egen hand – lyfte inte Kallakfrågan i kyrkostyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Ärkebiskopen och biskopen i Luleå stift agerade på egen hand när de dömde ut en gruva i Kallak. Varken kyrkostyrelsen och stiftstyrelsens ledamöter visste någonting om utspelet.

– Jag är överraskad, säger Yvonne Stålnacke (S), som sitter i stiftsstyrelsen.

Ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Åsa Nyström i Luleå stift har skrivit ett öppet brev till regeringen där de dömer ut en gruva i Kallak utanför Jokkmokk som varken miljömässigt eller andligt hållbar.

”Jag visste ingenting om utspelet”

Men nu visar det sig att de två kyrkoprofilerna inte tagit upp frågan i kyrkostyrelsen eller stiftstyrelsen, där de är ordföranden.

– Jag sitter i stiftsstyrelsen i Luleå stift och där har frågan inte varit upp. Jag kände inte till det här utspelet förrän jag läste och hörde om det i tidningen och i annan media. Jag kan väl säga att jag blev överraskad och förvånad, men jag är ganska ny i kyrkopolitiken och jag vet inte om de brukar göra så, säger Yvonne Stålnacke (S).

Är du för eller emot en gruva i Kallak?

– Jag kan inte svara på om den ska öppnas eller inte. Jag är alldeles för dåligt insatt. Man behöver vara väl påläst för att kunna ta ställning i sådana här frågor och det är inte jag, säger Yvonne Stålnacke.

Kräver möte med ärkebiskopen

Beowulf Minings ordförande Sven-Otto Littorin påstår att det var likadant med ärkebiskopen och kyrkostyrelsen. Ingen annan ledamot än ordföranden har tagit ställning till utspelet.

– Jag måste säga att det är ett märkligt agerande, säger han.

Sven-Otto Littorin kräver nu ett snabbt möte med ärkebiskopen Antje Jackelén.

I klippet berättar han vilka frågetecken han vill räta ut – och vad han menar är felaktigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.