Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska kyrkans ställningstagande i Kallakfrågan väcker många reaktioner. I klippet utvecklar biskopen Åsa Nyström resonemanget.

Biskoparnas ställningstagande om gruva i Kallak risas och rosas

Uppdaterad
Publicerad

Ärkebiskop Anje Jackelén och biskop Åsa Nyström har tagit det för Svenskan kyrkan ovanliga initiativet att ta ställning i en planerad exploatering. Ett initiativ som både hyllas och kritiseras.

Ärkebiskopen i Svenska kyrkan Antje Jackelén har tillsammans med biskopen i Luleå stift Åsa Nyström skrivit ett brev till regeringen där de motsätter sig en eventuell gruvetablering i Kallak, vilket SVT berättade igår.

Nyström: Inte långsiktigt hållbar

I brevet beskriver man att den planerade gruvetableringen är ohållbar ur såväl ett miljömässigt, som ett samhälllsekonomiskt, socialt och andligt perspektiv.

Gruvbrytning i Kallak

– Fyndigheten i Kallak har så kort livslängd samtidigt som den finns på en så central plats för rennäringen. Det finns inga proportioner till att gruvan skulle kunna vara långsiktigt hållbar, säger biskop Åsa Nyström till SVT Norrbotten.

Brevet får ris och ros

Gruvan beskrivs ha en livslängd på 14 år och enligt kyrkans båda företrädare kommer den att ha stor inverkan på rennäringen i området. Brevet har lett till många reaktioner i sociala medier, bland annat hyllningar från många samer – och kritik från företrädare för gruvnäringen.

I klippet ovan svarar Luleå stifts biskop på frågor kring brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet