Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Beowulf Minings ordförande, Sven-Otto Littorin, som vill samtala med sambyarna så att de kan samexistera. Foto: Genrebild/Heiko Junge, NTB/SVT

Beowulfs ordförande om gruva i Kallak: ”Vår ambition är inte att jävlas med samebyarna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt fem år på regeringens bord är det nu dags för beslut om Kallakgruvan. Under februari ska regeringen säga ja eller nej.

– Vi håller tummar och tår för ett ja, säger Sven-Otto Littorin, Beowulf Minings ordförande.

Han är mycket glad över att näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson sagt att regeringen ”älskar gruvor” och tror och hoppas att det blir ett ja till gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk.

500 jobb och miljard till Jokkmokk

Enligt gruvbolaget skulle det ge 500 jobb under 25 år och en sammanlagd skatteintäkt i kommunen på en miljard kronor.

Gruvbrytning i Kallak

– Det här är bara ett av flera steg som ska till. Det kommer att ta fyra till fem år innan miljöprövningen är gjord och en gruva kan vara på plats, men ingenting händer om inte regeringen säger ja, säger styrelseordförande Sven-Otto Littorin.

Om samebyarna: ”Måste prata så vi kan samexistera”

Han och gruvbolaget vill skapa bättre relationer till samebyarna i Jokkmokk och dra ned konfliktnivån så mycket som det är möjligt.

– Vi måste prata med dem och lyssna så att vi kan samexistera. Vår ambition är inte att jävlas med samebyarna, utan att se till att få jobb till Jokkmokk och järn till de industrier som behöver det, säger Sven-Otto Littorin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet