Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Jan-Erik Länta, ordförande i Jåkkåkaska sameby, döma ut argumentet att befolkningsutvecklingen skulle vända ifall det blir en gruva i Kallak. Foto: SVT

Samebyn vill punktera gruvbolagets tyngsta argument i Kallak

Publicerad

En gruva i Kallak utanför Jokkmokk, eller inte? Jåkkåkaska samebys ordförande hoppas regeringen säger nej och menar att gruvor inte alls vänder befolkningsutvecklingen i kommunerna.

– Så blev det inte i Pajala, och inte heller i Kiruna eller Gällivare de senaste tjugo åren, säger Jan-Erik Länta.

Beslutet om en eventuell gruva i Kallak utanför Jokkmokk närmar sig. Jåkkåkaska och Sirges samebyar tror att regeringen kommer att säga nej , för att det inte är hållbart med en sådan satsning fyra mil från världsarvet Laponia.

”Vi kommer att överklaga”

Och Jan-Erik Länta, ordförande för Jåkkåkaska sameby, ger inte upp även om hans värstascenario blir verklighet.

– Vi tror att regeringen säger nej, men om de ändå blir ett ja så kommer vi att överklaga och se vad vi kan göra åt frågan då. Vi har en stor opinion med oss, både i landet och utomlands. Den här proteströrelsen kommer att i så fall höras och synas, absolut, men i vilken form kan jag inte svara på, säger han.

”Vänder inte befolkningsutvecklingen”

Länta vill också punktera gruvbolagets tyngsta argument att en gruva skulle vända befolkningsutvecklingen i Jokkmokk.

– Sådana här projekt med miljardinvesteringar har inte gett något resultat. I Pajala fick man inte den effekten som kommunen och dess konsulter ville. Gällivare och Kiruna har minskat sina befolkningar under de senaste tjugo åren –  trots miljardinvesteringar i gruvorna, säger han.

Sametinget ska komma in med en skrivelse om Kallak senast 2 februari och efter det menar regeringen att den är redo för ett beslut.

Det sannolika är att ja eller nej till gruvbrytningen kommer under februari månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet