I klippet träffar du hunden Blixtra och matte Gunilla Lindbäck i jakt på arkeologfynd i Älvsbyn. Foto: Linus Nilsson/SVT

Här nosar arkeologhunden Blixtra fram boplatser från stenåldern

Uppdaterad
Publicerad

Med nosen och det skarpa luktsinnet hjälper arkeologhunden Blixtra Norrbottens arkeologer i sökningarna efter platser där det för flera tusen år sen bodde människor.

– Hunden jobbar och använder sin näsa. Jag lägger upp strategin och läser henne, säger Blixtras matte, Gunilla Lindbäck.

På order från Norrbottens museum har Gunilla Lindbäck och schäfern Blixtra under veckan sniffat sig runt en väg i skogarna utför Vistträsk i Älvsbyns kommun.

Andra utgrävningen för Blixtra

För Blixtra är besöket i Älvsbyn hennes andra arkeologiska undersökning men hennes matte är luttrad.

– Det hela började med att jag fick en fråga för några år sen av ett par arkeologer vid Norrbottens museum där de hade en idé att söka efter brända ben och jag är utbildad arkeolog och älskar hundar så på den vägen är det, säger Gunilla Lindbäck.

Under upplärning

Sedan 2016 har hon och en annan arkeologhundförare bidragit med sin expertis vid undersökningar i Norr- och Västerbotten.

– Men de två första hundarna har nu fått gå i pension och nu håller jag på att lära upp Blixtra och en annan hund, säger Gunilla Lindbäck

”Kan minska sökytan”

Det gör Blixtra till den enda hunden i de två länen som utbildats specifikt för att hitta flera tusen år gamla boplatser med hjälp av sin nos.

– En arkeologhund kan bidra med att minska sökytan för en boplats något som är bra eftersom att arkeologerna oftast har begränsad möjlighet att anordna rutor där de har tillåtelse att gräva, säger Gunilla Lindbäck.

Hur gick det då för Blixtra i Älvsbyn? Hittade hon något som var till nytta för arkeologerna vid Norrbottens museum? Ta reda på det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.