Hemtjänstpersonal fick inte kontakt med en brukare som påträffades död dagen efter. Händelsen i Luleå bedöms som ett allvarligt missförhållande och utreds enligt Lex Sarah. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hemtjänstpersonal i Luleå följde inte rutinerna – person hittades död

Publicerad

När hemtjänstpersonal inte fick kontakt med brukaren så gick de därifrån utan att försöka nå sin chef eller personens anhöriga. Dagen efter hittades personen död i bostaden. Händelsen i Luleå inträffade i januari och utredning pågår.

– Vi ser allvarligt på det som inträffat. Rutinen är att anhörig och chef ska kontaktas om man inte får kontakt med brukare inom tre timmar men det har brustit i det här fallet, säger Gabriella Lindqvist Durhan, verksamhetschef vid socialförvaltningen i Luleå kommun.

Fick veta dagen efter

Det var vid ett planerat besök inom hemtjänsten som personalen inte fick kontakt med brukaren och antog då att personen var tillsammans med  en anhörig.

– Nästa dag fick enhetschef kännedom om händelsen och skickades omgående ut personal som påträffade personen död, säger Gabriella Lindqvist Durhan.

”Allvarligt missförhållande”

Varför har händelsen inträffat?

– Jag kan inte svara på det i dagsläget. Det är det vi utreder. En av de åtgärder vi har vidtagit efter händelsen är bland annat en genomgång med samtlig personal i hemtjänstgruppen av rutiner när man som stöd i hemmet inte får kontakt med brukare, säger Gabriella Lindqvist Durhan.

Det är sedan tidigare bestämt att samtliga enhetschefer inom Luleå kommuns hemtjänst ska gå igenom rutinen minst en gång per år.

Händelsen bedöms som ett allvarligt missförhållande och utreds enligt Lex Sarah och är anmäld till  Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.