Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Viktor Lundmark berätta om utvecklingen på Hertsön från 1970-talet fram till idag. Foto: Linnéa Lindmark & Arkiv/SVT

Stämplat som problemområde i alla år – så förändras Hertsön

Publicerad

Under de kommande åren sker de största satsningarna på Hertsön sedan området byggdes på 70-talet – och nu hoppas många att stadsdelens ökända rykte ska försvinna för gott.

För att ge plats åt den enorma befolkningsökning som väntades med etableringen av Stålverk 80 i Luleå så beslutade kommunen, som en del av miljonprogrammet, att bygga bostadsområdet Hertsön.

Men stålverksboomen på 1970-talet blev inte verklighet och i stället följde år av tomma bostäder och sociala problem på det nybyggda området.

Industriboomen i norr

Stora satsningar redan igång

Under årtionden har ryktet som problemområde förföljt Hertsön, trots att trygghetsundersökningar gång på gång visat på motsatsen.

Nu satsas det på bred front.

Både en ny skola och ett nytt badhus håller på att byggas och 2 000 nya bostäder och flera industrietableringar planeras.

Nu hoppas kommunen att stadsdelen börjar blomstra och kliver ut ur skuggan som det uteblivna stålverket kastat över området.

I videon hör du Hertsöns historia berättas och ser klipp från 1970-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet