Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör nationalekonomen Olle Hages syn på industrisatsningarna i Luleå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Nationalekonomen: Det kan sätta käppar i hjulet för satsningarna i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det finns både likheter och olikheter mellan dagens satsningar i Luleå och Stålverk 80-fiaskot.

– Det kan hända igen, jag tror inte risken är så stor, men det kan hända, säger Olle Hage, lektor i nationalekonomi vid LTU.

Under 1970-talet var det främst planerna på Stålverk 80 som gjorde att Luleå kommun satsade. Nu planeras stora industrietableringar över hela länet – och på Hertsön handlar det om flera olika aktörer.

Det är en stor skillnad som talar för att satsningarna kommer lyckas menar Olle Hage, lektor i nationalekonomi vid LTU.

Industriboomen i norr

”Tar chanser”

En annan faktor enligt Olle Hage är att efterfrågan på det som ska produceras i industrierna tros vara stor eftersom EU vill göra sig av med beroendet av Ryssland och Kina och i stället satsa på den inre marknaden.

Men det finns också flera och stora orosmoln.

– Kommunen har tillväxtmål och det behövs en stark regionstad. Om man inte tar sådana här chanser blir man inte kvar som kommunalråd tror jag, säger Olle Hage.

I klippet hör du honom berätta om vad som skulle kunna sätta käppar i hjulet för satsningarna i Luleå och vad det skulle få för konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet