Hugo Harr i Arvidsjaur fick en rejäl regnbåge på premiären. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

1,5 ton fiskelycka i Arvidsjaur när pensionärer fick ungdomar på kroken

Uppdaterad
Publicerad

Intresset är stort bland Arvidsjaurs ungdomar för att fiska i Nyborgstjärn. Sedan PRO tog över ansvaret har mer än 1,5 ton ädelfisk planterats.

Nyborgstjärnen som är belägen i centrala Arvidsjaur har blivit ett populärt ställe att fiska på. Sedan PRO, Pensionärenas riksorganisation, tog över ansvaret för planteringen av fisk så är det många ungdomar som vill prova fiskelyckan – däribland Hugo Harr.

–  De är snälla och planterar fisk så att vi kan fiska. När det var fiskepremiär fick jag en regnbåge på 1,5 kilo. Det roliga med att fiska är att man får känna rycket i spöet, säger han.

”Ska ju ta hand om mig sen”

Det var under 2019 som PRO tog över nyttjanderätten av Nyborgstjärn efter att ha fått frågan av Arvidsjaurs kommun. Avtalet är treårigt och huvudsponsorer är Framtidsbanken och Arvidsjaurs Allmänning.

– Jag tyckte det var intressant att vi skulle få ta över ansvaret. Kravet från Arvidsjaurs kommun var att vi skulle satsa på barn och ungdomar. Sedan är det bra att ha en bra relation till ungdomarna för det är ju de som kommer att ta hand om mig den dagen jag behöver hjälp på hälsocentralen eller äldreboendet, säger Gunnar Eriksson, PRO:s fiskegrupp, med glimten i ögat. 

Totalt 1,2 ton regnbåge

I våras planterade PRO i Arvidsjaur ut 600 kilo regnbågar och till hösten ska det planteras lika mycket till. Barn och ungdomar under 16 år får fiska gratis och behålla max två fiskar per dag.

– De flesta pensionärer i PRO har barnbarn som inte bor i Arvidsjaur. Vi tycker att det är roligt att vi kan göra något för andras barn. Sedan är jag glad för det positiva gensvaret. När man går genom samhället, så säger alla hej och tjosan, säger Gunnar Eriksson, PRO:s fiskegrupp.

Se i videon vad föräldern Lina Lindell tycker om PRO:s initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.